Nysted 2015

 

Nysted-2015

 

Her er den flotteste af de 6 Hajkuttere der var med i regattaen.

Fra den 1 til 4 august blev der afholdt Hajkutter Regatta i Nysted på Lolland med stor aktivitet på havnen. Disse flotte fiskekuttere blev ikke, som navnet måske antyder, brugt til at fiske hajer med, men til alm. fiskeri. Forklaringen kommer her.

Hajkutter er en dansk kuttertype, som vandt udbredelse fra omkring forrige århundrdeskifte (1900). Det var en mindre kutter, omkring 40 brt, som blev anvendt til snurrevodsfiskeri. Den var ketchrigget, slank og velsejlende og havde efter datidens forhold en stor motor (op til 25 hk) og kunne derfor selv udlægge snurrevodets lange tove. Tidligere havde man benyttet en jolle til denne opgave. Hajkutteren var derfor meget mere effektiv end sejlkutteren uden motor og fangede alle fisk i det fiskede område – heraf navnet. En anden forklaring på betegnelsen ”hajkutter” er, at en fiskekutter med motor i vindstille sejlende med hvidt skumbrus for boven mindede om et hajgab.

Da fiskekuttere med lodret stævn og udfaldende hæk blev almindelige før 2. verdenskrig, gled betegnelsen ”hajkutter” over på denne skibstype.

I 2014 kontaktede arrangørerne Poul Svensson fra Fyn og lavede en aftale om at nogle af os modelskibs byggere skulle komme til Nysted og være med til at underholde publikum på havnearealet. Det første år var der dog kun Poul, men i år var vi nogle flere. Det var Jørgen Olsen, Nicolai Hansen, Carsten Vittrup fra VMK og Poul Svensson fra Fyn. Da vi stillede op kom Bo Morten Skov som  bor i Nysted og han blev hurtig sendt hjem for at klargøre en af hans flotte krigsskibe.

Nysted1

Her er vores lille gode bassin.

Det blev til 2 rigtig gode dage ( lørdag og søndag, Poul var også med om mandagen) og i det flotte vejr var der mange besøgende.

Nysted2

Vores udstillingstelt

Poul vise og forklare og Nicolai er ved at klargøre PARAT

flere billeder her

Video

Regattaen afsluttede med en kapsejlads til Rostock