Graupner konkurs?

Det korte svar: NEJ!

Hvis du har hørt rygter i klubben om, at Graupner er gået konkurs, så er det ikke rigtigt.

Som det tydeligt fremgår af Graupners hjemmeside, så sker der følgende hos Graupner i øjeblikket:

  • Flytning af produktion
    Graupner har besluttet at flytte produktionen på deres fabrik i Kina tilbage til Sydkorea, hvor hovedkontoret ligger. Graupner har konstateret, at fabrikken i Kina producerede varer, som blev solgt ud af bagdøren. Endvidere har kineserne ikke været gode til at holde den nødvendige kvalitet. Disse problemer løses ved at produktionen fremover ligger i Sydkorea. Samtidig slipper Graupner for Præsident Trumps særtold på varer produceret i Kina, da der ikke er særtold på varer produceret i Sydkorea.
  • Datterselskab i Tyskland lukker
    Det tyske datterselskab er meget dyrt i drift. Da man ikke kan opsige personale på samme måde som fx i Danmark, har man besluttet at lade datterselskabet gå konkurs. Dette er altså en teknisk økonomisk og juridisk måde at slippe nemt om problemet med at opsige folk.

For os modelbyggere betyder ovenstående, at der i en kort periode er lidt leveringsproblemer med specielt de elektroniske varer fra Graupner. Situationen forventes tilbage til det normale i løbet af marts 2020.

I øjeblikket er der fuld tryk på produktionen i Sydkorea, og dele til radiostyring (radioanlæg, modtagere m.m.) er i øjeblikket ved at blive læsset på containere, der skal til Europa.

Fremtiden

Ud over at Graupner laver deres egne produkter (radioanlæg, modtagere, ladere og meget andet), så producerer Graupner også udstyr for deres konkurrenter. Meldingen fra Sydkorea er, at Graupner er et solidt firma, der har meget travlt.

I løbet af foråret eller sommeren 2020 præsenterer Graupner deres nye radioanlæg samt andre elektroniske produkter.

Det er endnu uafklaret, hvad der skal ske fremover med fx deres modelskibe og tilbehør.

Der er i øjeblikket forhandlinger med flere store virksomheder i Europa omkring distributionen af Graupners produkter.